Liigu edasi põhisisu juurde

Surikaat

25.11.2014

Meie koolipere on alates 2010. aastast vaderiks ühele ja alates 2013. aastast kahele Tallinna Loomaaias elavale surikaadile.

Lõuna-Aafrika kõrbetes ja kuivadel avamaastikel elutsev surikaat on pikavõitu nina ja tumedate pandasilmadega põlvekõrgune loom, kel on komme pidevalt omapärast valveseisangut võtta.Tõustes kikivarvule, laseb surikaat oma pikad saledad esikäpad kõhule rippu, venitab keha pikaks ja ajab nina taeva poole, et haista ja silmata kõikvõimalikke vaenlasi, keda tal looduses on üsna palju.

Koloonias, kus elab koos mitukümmend looma, kehtivad põhjalikud ja ranged ühiselu reeglid. Nii on neil valvurid, kes kõrgematel küngastel või puude-põõsaste otsas pidevalt vahti peavad, aga ka lapsehoidjad, kes ajal, mil emasloomad toiduks sisalikke, putukaid ja hiiri otsivad, kogu koloonia poegi kantseldavad. Igasuguse ohu korral hoiatavad nad teisi kileda häälitsusega.

Surikaadid kuuluvad kärpkaslaste (mangustlaste) hulka.
Suurus:

kere 25 - 35 cm
saba 19 - 24 cm

Levila: Lõuna - Aafrika
Teaduslik nimi: Suricata suricata